Druhý ročník gastrofestivalu Chutě Zlínského kraje, který se uskutečnil v sobotu 26. dubna 2025 ve Slunečních lázních v Luhačovicích, potvrdil rostoucí zájem veřejnosti o regionální gastronomii a tradiční řemesla. Akci navštívily odhadem tři tisíce lidí.
Součástí programu bylo také Mistrovství středních škol Zlínského kraje ve vaření, kterou letos vyhrál tým Střední školy Baltaci ve složení Salvatore Creddu a Dominik Drábek. Jednou z částí výhry je i dárkový poukaz na Víkendové vaření s Ondřejem Slaninou, které se uskuteční v rámci CZECH FOOD EXPO od 17. do 18. května 2025 na Výstavišti v Českých Budějovicích.
Druhé místo obsadil tým Integrované střední školy Valašské Meziříčí (Barbora Jana Uhlířová a Karolína Krabicová) a na třetím místě se umístila Střední škola hotelová a služeb Kroměříž (Tereza Juřicová a Tomáš Gremlica).
Cenu hejtmana Zlínského kraje získala Střední škola gastronomie a obchodu Zlín, jejíž tým tvořily Amálie Hlavičková a Lina Rolinská.
Program festivalu nabídl širokou škálu regionálních specialit a produktů od desítek lokálních producentů a řemeslníků, stejně jako pestrý kulturní program. Návštěvníci mohli ochutnat sušené ovoce, mošty, frgály, sýry, med, domácí limonády, výrobky z levandule nebo piva z regionálních pivovarů. Nechyběly ani tradiční dobroty jako plněné placky, bramboráky, zmrzlina, buchty či trdelníky.
Velký ohlas sklidila barmanská show, která se vůbec poprvé uskutečnila přímo v biotopu Slunečních lázní. Dále návštěvníky potěšily ukázky řemesel včetně zpracování vlny, modrotisku, zdobení perníčků či práce s proutím. Atmosféru festivalu podtrhla hudební vystoupení skupin Franc Alpa, Strýci ze Strání a zpěváka Voxela.
Akci uspořádal Zlínský kraj ve spolupráci s dalšími partnery. Všem návštěvníkům, soutěžícím i vystavovatelům děkujeme za účast a těšíme se na další ročník. Prohlédněte si fotogalerii níže a připomeňte si atmosféru akce.