Nabitý program plný ukázek, ochutnávek a zábavy pro celou rodinu nabídne premiérové Zámecké moštování, které pořádá Muzeum regionu Valašsko na zámku Lešná u Valašského Meziříčí. Akce proběhne v neděli 29. října od 13 do 16 hodin.
K podzimu neodmyslitelně patří sklizeň ovoce a její následné zpracování. Na Zámeckém moštování se dozvíte, jak se to dříve dělalo a stále dělá u nás na Valašsku. „Návštěvníci si budou moci vylisovat svůj vlastní mošt, ochutnat domácí štrůdl, povidla, pálenky nebo domácí sirupy a marmelády. Připraveno je opékání jablíček a brambor na ohni nebo střelba z luku a další zábavné aktivity. O kulturní pásmo se postará valašský soubor písní a tanců Beskyd,“ vyjmenovala kurátorka akce Eva Friedlová.
Ve 14 hodin proběhne také přednáška uznávaného odborníka Radoslava Vlka z Mendelovy univerzity Brno o tradičních, historických a krajových odrůdách ovoce na Valašsku. „Docent Vlk toho ví o této problematice opravdu hodně a dokáže o tom i poutavě povídat. V muzeu už ho máme poněkolikáté a jeho přednášky měly vždy úspěch,“ dodala Friedlová.
Další podrobnosti najdete na www.muzeumvalalassko.cz nebo Facebooku a Instagramu @muzeumregionuvalassko.
Jiří Koňařík
Propagační pracovník Muzea regionu Valašsko
tel. 571 411 690 | 605 509 928
@muzeumregionuvalassko