Delegace ze Zlínského kraje navštívila v minulém týdnu italskou metropoli Řím. Součástí čtyřdenního pracovního programu byla jednání o spolupráci kraje s italskými partnery v oblasti cestovního ruchu, prezentace Univerzity Tomáše Bati, ale také audience u papeže Františka a prezentace projektu Evropské kulturní stezky svatých Cyrila a Metoděje (EKSCM) před zástupci deseti evropských velvyslanectví při Svatém stolci. Jednání svou přítomností podpořili velvyslanec České republiky při Svatém stolci Václav Kolaja i velvyslanec České republiky v Itálii Jan Kohout.

Náměstek hejtmana Lubomír Traub s náměstkem primátora Říma Pierluigim Sannou

Středečního programu se zúčastnil také hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. „Po setkání s papežem Františkem na Svatopetrském náměstí jsme absolvovali prezentaci Cyrilometodějské stezky před zástupci velvyslanectví při Svatém stolci ze Slovenska, Polska, Rakouska, Bulharska, Rumunska, Řecka, Severní Makedonie, Srbska, Černé Hory a Chorvatska. Někteří z nich okamžitě projevili zájem o další prezentace v jejich zemích a vyjádřili zájem o spolupráci,“ uvedl hejtman.

Po jednání navštívili zástupci kraje také baziliky sv. Praxedy a sv. Klementa, se kterými už aktivně Zlínský kraj na propagaci Cyrilometodějské stezky spolupracuje.

V rámci pracovního programu navštívila krajská delegace také radnici Metropolitního města Říma a setkala se s místostarostou Pierluigi Sannou a dalšími hosty. „Máme za sebou řadu jednání i podpis dohody o spolupráci mezi Zlínským krajem a právě touto italskou provincií. Ta se od 1. června stala oficiálním členem Sdružení Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje, stejně jako město Aquileia a polská Akademie Supraska. Pro Cyrilometodějskou stezku je to zcela mimořádný úspěch. Na římské radnici jsme také jednali o možnosti vytvoření značení stezky v samotném Říme a vyvedení směrem na sever metropole,“ vysvětlil náměstek hejtmana a předseda Sdružení EKSCM Lubomír Traub.

Mezi tématy jednání na římské radnici byla také možná spolupráce v oblasti kosmického průmyslu ve vztahu k Moravskému leteckému klastru a Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Delegace rovněž navštívila římskou inovační platformu Lazio Innova a Centrum pro pozorování země Evropské vesmírné agentury (ESRIN/ ESA) ve městě Frascati. Prostor pro prezentaci dostala také Univerzita Tomáše Bati se svými plány, které má společně s vedením Zlínského kraje v oblasti dalšího rozvoje materiálového vývoje právě pro letecké a kosmické aplikace.

Zástupci italské strany, konkrétně federace turismu, projevili zájem například o podporu podniků v cestovním ruchu v ČR a Itálii a na vytvoření střednědobého plánu společných aktivit, které by se mohly týkat mimo jiné Svatého roku 2025, významného jubilea katolických věřících. Mezi další témata jednání patřila také kybernetická bezpečnost, vinařství, zemědělství či potravinářský průmysl.