Klíče od devíti nových elektromobilů si v úterý 30. dubna slavnostně převzali jejich noví uživatelé z rukou krajské radní pro oblast školství Zuzany Fišerové. Nové sedmimístné vozy Opel Combo-e Life budou sloužit školám a dětským domovům, které kraj zřizuje. Hejtmanství nová auta na elektrický pohon pořídilo v rámci projektu „Elektromobily pro Zlínský kraj a jeho organizace“.

Předání klíčů od elektromobilů

„Od krajského úřadu dnes nová auta zamíří do Dětských domovů v Liptále, Valašských Kloboukách a Zlíně. Další budou sloužit na gymnáziích v Kroměříži, Slavičíně a Starém Městě. Jedno auto získá do užívání Střední škola nábytkářská a obchodní v Bystřici pod Hostýnem. A dva elektrické vozy si převzalo Střední odborné učiliště Uherský Brod,“ přibližuje radní Fišerová.

„K dnešnímu dni je v provozu u krajem zřizovaných organizací už celkem 25 elektromobilů. Prvních pět zakoupil kraj už v loňském roce z menšího pilotního projektu pro sociální služby. Nákup zbývajících 20 je součástí projektu Elektromobily pro Zlínský kraj a jeho organizace, kde pořídíme celkem 58 elektromobilů a k nim 57 neveřejných nabíjecích stanic za více než 53 milionů korun. Z toho přes 22 milionů korun se nám podařilo získat z dotačních zdrojů,“ doplnil náměstek hejtmana pro strategický rozvoj a dotace Lubomír Traub.

Elektromobily z projektu „Elektromobily pro Zlínský kraj a jeho organizace“ nahradí 45 vozů se spalovacím motorem v organizacích kraje, zbývajících 13 vozový park rozšíří. Z nich 35 vozů získají do užívání školské organizace, do sociálních služeb kraj pořídí 18 elektroaut, pro potřeby Zlínského kraje budou určeny 3 elektromobily a 2 vozidla budou sloužit krajským kulturním organizacím. Všechna vozidla na elektrický pohon by měla být dodána do konce února 2025.

Projekt „Elektromobily pro Zlínský kraj a jeho organizace“ je spolufinancován Státním fondem životního prostředí ČR, který na jeho podporu získal prostředky z Evropské unie z fondu Next Generation EU.