Delegaci z Indie vedenou jejím velvyslancem v České republice, jímž je J. E. Abhijit Chakraborty, přijal v pondělí 10. června v sídle Zlínského kraje hejtman Radim Holiš. Členy delegace, kterými byli také vedoucí pracovníci indického Institutu designu a vývoje obuvi, doprovodili na krajský úřad zástupci Univerzity Tomáše Bati v čele ředitelem Univerzitního institutu, profesorem Petrem Sáhou. Hovořilo se o možnostech spolupráce, a to nejen v oblasti vysokého školství, ale například i obchodu.

Hejtman Radim Holiš s indickým velvyslancem

„Jak na jednání zaznělo, Indie je aktuálně pátou nejvýkonnější ekonomikou světa s tím, že do roku 2027 by měla být dokonce na třetím místě, což z ní činí zajímavého obchodního partnera. Pana velvyslance jsem informoval o tom, že jsme ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou připraveni pomoci zprostředkovat kontakt mezi indickými firmami s těmi z našeho kraje. Stejně tak vítáme konkrétní nápady na rozvoj spolupráce ve školství i dalších oblastech, které by mohly přispět k řešení problémů, kterým u nás aktuálně čelíme. Tím myslím zejména nedostatek kvalifikované pracovní síly, který nám hrozí v souvislosti se stárnutím populace v našem kraji,“ informoval hejtman Radim Holiš.