Soňa LičkováPočet zobrazení114

ZLÍNSKÝ KRAJ – Do sociálních služeb na Zlínsku a Uherskohradišťsku jeHejtDOsvyrazili začátkem března hejtman Zlínského kraje Radim Holiš společně se statutární náměstkyní Hanou Ančincovou, která má sociální oblast na starosti. Cílem cesty bylo přímo v terénu zmapovat potřeby jednotlivých zařízení, v nichž sociální služby sídlí, a zkontrolovat nedávné investice.

Hejtman Holiš a náměstkyně Ančincová

„Zamířili jsme do sociálních služeb zřizovaných Zlínským krajem, které buď úspěšně dokončily zajímavé projekty, nebo by se do nich chtěly v nejbližší době pustit. Chtěla jsem, aby pan hejtman viděl, že se v sociální oblasti máme čím pochlubit a že investice do ní mají velký smysl. Vlastní zkušenost totiž nic nenahradí,“ uvedla Hana Ančincová.

První zastávkou na pracovní cestě bylo Poradenské a krizové centrum ve Zlíně, které vloni v březnu spustilo projekt zaměřený na pomoc rodinám, ve kterých dítě nebo rodiče trápí duševní obtíže. Organizace po roce fungování přichází s iniciativou vybudovat centrum duševního zdraví pro děti, kde by se jim dostalo veškeré potřebné péče, ať už zdravotní nebo sociální.

Následovala prohlídka Domova pro osoby se zdravotním postižením v Hrobicích a diskuze o jeho budoucnosti. Příspěvková organizace, pod kterou domov spadá, úspěšně provádí transformaci jiných svých zařízení do podoby, kde klienti mohou žít téměř běžným životem. „Podobný záměr, tedy vybudovat pro klienty nové zázemí, má kraj i v případě hrobického zařízení,“ doplnila náměstkyně s tím, že takové zařízení například vzniklo loni v létě v rekonstruovaných prostorách přístavby Jadrníčkovy vily ve Fryštáku, kam se nastěhoval týdenní stacionář, a v prosinci byl otevřen nový Domov pro osoby se zdravotním ve zlínské čtvrti Příluky.

Ze Zlínska se poté představitelé Zlínského kraje přesunuli do Kunovic na Uherskohradišťsku. Zdejší Domov pro osoby se zdravotním postižením Na Bělince v loňském roce úspěšně dokončil dvě investiční akce. Díky rekonstrukci zde mohou klientům s potřebou největší podpory nabídnout více soukromí a vyšší kvalitu poskytované péče. Domov od ledna nově nabízí odlehčovací službu, která na přechodnou dobu pomůže rodinám pečujícím o děti s mentálním a kombinovaným postižením. „Je to další výborný příklad transformace sociálních služeb. Část klientů se v jejím rámci přestěhovala do chráněného bydlení, čímž se uvolnil prostor pro poskytování nové služby. Díky tomu mohou rodiny získat volný čas k řešení osobních záležitostí či nezbytnému odpočinku, který by jinak museli věnovat nepřetržité péči o své blízké,“ uzavřela náměstkyně Ančincová.

sona.lickova@kr-zlinsky.cz