Nové zázemí pro odbornou výuku vznikne na Střední uměleckoprůmyslové škole Uherské Hradiště, a to v podkroví západního křídla budovy, které bude sloužit k výuce oboru Modelářství a návrhářství oděvů. Zároveň se na škole počítá s výstavbou celoskleněného výtahu k zajištění bezbariérovosti. Tuto i další investice na školách zřizovaných Zlínským krajem schválili krajští radní.

Uherskohradišťská UMPRUM

„V západním křídle budovy jsou nově navrženy tři ateliéry, jedna dílna, sklady pomůcek, chodba a foyer s napojením na nový celoskleněný výtah, který bude zajišťovat bezbariérový přístup do objektu. V nových prostorách se budou vyučovat předměty zaměřené jak na technologii a konstrukci oděvů, tak na jejich výtvarnou přípravu, navrhování a modelování,“ informovala radní Zlínského kraje pro školství Zuzana Fišerová.

„Stavební práce by na škole měly začít v polovině letošního roku a hotovo bude během roku příštího. Celkově přijdou na téměř 33 milionů korun, z toho 29 milionů pokryjí dotace, které se nám podařilo získat z Integrovaného regionálního operačního programu a státního rozpočtu,“ doplnil radní Zlínského kraje pro investice Zbyněk Fojtíček.

Nové vybavení dílen pro brodskou průmyslovku

Velkou investici má před sebou také Střední průmyslová škola a Obchodní akademie Uherský Brod, kterou ještě letos čeká modernizace odborných pracovišť a učeben Hi-tech centra. Obnovy se dočká zejména strojový park ve školních dílnách. Díky tomu budou dílny i učebny, sloužící jako centra odborné přípravy strojírenských, auto a elektro oborů, vybaveny technikou, která vychází ze současných trendů v oblasti práce s nejnovějšími technologiemi. Celkové předpokládané náklady přesáhnou 25 milionů korun, z toho téměř 23 milionů korun pokryjí dotace z Integrovaného regionálního operačního programu a státního rozpočtu.

Investovat se bude i jinde

Radní schválili i další investice na krajem zřizovaných školách. Střední průmyslová škola Zlín pro výuku pořídí interaktivní sestavy s LCD panely, zatímco Gymnázium Valašské Klobouky vybavení do učebny fyziky i nové šatny. Na nové šatní skříňky se mohou těšit také žáci Střední průmyslové školy stavební ve Valašském Meziříčí. Sociální zařízení ve všech patrech budovy nechá opravit Masarykovo gymnázium, Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Vsetín. Na Gymnáziu Zlín - Lesní čtvrť dělníci opraví obložení na pavilonech školy a střešní krytinu na šestém pavilonu. Základní škola, Mateřská škola a Praktická škola Valašské Meziříčí vybuduje svislou zvedací plošinu pro zajištění bezbariérového přístupu do prvního podlaží budovy. Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola Uherské Hradiště plánuje sanaci vlhkého zdiva staré budovy školy a Střední škola gastronomie a obchodu Zlín revitalizaci střešního pláště.

Soňa Ličková'