Mgr. Vladimír DostálekPočet zobrazení181

ZLÍNSKÝ KRAJ – Ve Vizovicích zahájila v pátek 30. srpna provoz nová pobytová sociální služba chráněného bydlení. Jde o první službu tohoto druhu ve Zlínském kraji. Je určena pro čtyři klienty ve věku 18 až 64 let s projevy chování náročnými na péči. Zřizovatelem je nezisková organizace NADĚJE. Zlínský kraj na její fungování přispěje přes čtyři miliony korun, dotaci musí ještě 9. září potvrdit krajské zastupitelstvo.

chb vizovice

„Lidé, pro které je služba určena, neměli do dnešního dne ve Zlínském kraji k dispozici vhodné pobytové zařízení, které by odpovídalo jejich potřebám. Jde o klienty, kteří potřebují specifickou podporu, intenzivní pozornost a možnost regulovat podněty vnějšího prostředí. Jsem ráda, že se novou službu ve Vizovicích rozhodla zřídit právě NADĚJE a že jí v tom můžeme být nápomocni,“ uvedla statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, která odpovídá za sociální oblast.

NADĚJE, oblast Otrokovice, se problematice věnuje dlouhodobě, vybudovala jako první ve Zlínském kraji dva denní stacionáře pro lidi s poruchou autistického spektra a chováním náročným na péči a mentálním postižením.

„Víme, že je potřeba specializované vybavení, specializované školení a podpora pro pracovníky, spousta trpělivosti a lásky. Také víme, jak tyto služby pomáhají rodinám klientů zvládnout jejich nelehkou situaci. A bohužel také víme, jak zoufale schází pobytové služby pro lidi s tímto hendikepem. Protože někdy to prostě nejde zvládnout doma. Nebo už to nejde. Proto chceme udělat alespoň malý krůček. A velký krok pro čtyři lidi, kterým umožníme žít co nejvíce samostatný a soběstačný život,“ vysvětlil oblastní ředitel NADĚJE Lukáš Šilc.

Někteří uživatelé budou službu pravděpodobně čerpat dlouhodobě. U některých bude docházet díky individualizované podpoře k rozvoji jejich schopností a kompenzaci negativních projevů chování do té míry, že budou moci přejít do „běžného chráněného bydlení“, nebo do vlastního prostředí s podporou terénních sociálních služeb.