Mgr. Vladimír DostálekPočet zobrazení212

ZLÍNSKÝ KRAJ – Krajský úřad Zlínského kraje se připravuje na plnění úkolů a činností, které jsou mu k výkonu svěřeny podle nového stavebního zákona. Od 1. července tohoto roku tak vznikne v jeho struktuře nový krajský stavební úřad. Úřad bude vytvořen zejména ze stávajícího odboru územního plánování a stavebního řádu. Další část agendy bude spadat pod odbor dopravy a silničního hospodářství a pod odbor životního prostředí a zemědělství.

Krajský úřad vchod 21

„Na změny, které přináší nová legislativa, se intenzivně připravujeme. Související agendy jsou významné pro rozvoj kraje. Kolegové, kteří budou nové činnosti vykonávat, jsou zkušení odborníci ze stávajících odborů. Kvůli novým agendám jsme nepřikročili k nabírání nových zaměstnanců. K personálnímu posílení bychom přistoupili až při zvýšeném počtu a rozsahu řízení,“ uvedla ředitelka Krajského úřadu Zlínského kraje Jitka Hlavačková.

Nový úřad bude vykonávat působnost stavebního úřadu například v oblastech, jako jsou záměry EIA či stavby energetické infrastruktury, zároveň bude mít působnost coby kontrolní orgán ve věcech stavebního řádu.

Působnost krajského stavebního úřadu ve věcech silnic I. třídy a jejich kontrolu bude mít na starost odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Zlínského kraje.

Odbor životního prostředí a zemědělství pak bude mít působnost krajského stavebního úřadu v oblasti vodohospodářské infrastruktury, např. v řízeních u vodních děl a vodních nádrží.

Podrobnější informace o činnostech vykonávaných jednotlivými odbory krajského úřadu, které budou zajišťovat jako krajský stavební úřad, budou zveřejněny na webových stránkách Zlínského kraje.