Vedení Zlínského kraje připravilo plán na podporu rozvoje služeb na sociálně zdravotním pomezí. Reaguje tím na chybějící personální a prostorové kapacity ve zdravotnictví a v sociálních službách a na jejich lepší provázanost. S dokumentem bude v září seznámeno krajské zastupitelstvo.

Ilustrační foto

Plán řeší řadu oblastí, například kapacity pro vzdělávaní u zdravotnických profesí s důrazem na interní obory, odborné vzdělávání pracovníků v sociálních službách, podporu prostorových kapacit ve zdravotních a sociálních službách a zlepšení podmínek pro zajištění péče v domácím prostředí. „Cílem dokumentu není suplování politik zdravotních pojišťoven ani alternativní financování zdravotních služeb. Definovali jsme jím oblasti, kde kraj může v rámci zákonných kompetencí podpořit rozvoj služeb, ať už spadají do sféry sociální či zdravotní. Hlavní je pro nás pacient či klient, o kterého jde v první řadě,“ vysvětlila náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Olga Sehnalová, která stojí za vznikem dokumentu.

Jeho součástí je harmonogram plánovaných aktivit, které se mají realizovat mezi lety 2024 až 2026 včetně těch, které už nyní běží. „Příští rok by měl vzniknout například nový dotační program Zlínského kraje na podporu vzdělávání pracovníků v sociálních službách v oblasti ošetřovatelství a paliativní péče,“ uvedla statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová.

Podpoří se také vybavení zařízení sociálních služeb jednoduchou zdravotnickou technikou, která umožní základní diagnostiku na místě nebo bezbariérové úpravy. „Propojit by se měla zdravotní dokumentace nemocnic se zdravotnickou záchrannou službou, což by záchranářům v sanitce umožnilo lépe a rychleji se zorientovat ve zdravotním stavu pacienta a jeho anamnéze,“ doplnila Olga Sehnalová.

Plán déle klade důraz na systematickou spolupráci mezi zdravotními a sociálními službami, ať už se týká praktických lékařů, nemocnic, akutní či následné péče, nebo pobytových a terénních sociálních služeb. Zaměřuje se také na edukaci pacientů, jejich blízkých i veřejnosti, podporuje vznik i činnost klubů pečujících a organizování mezioborových a pacientských setkání. „V plánu aktivit se věnujeme rovněž paliativní péči, vzniku center duševního zdraví, rozvoji kapacit psychiatrické péče či zavádění programů prevence duševního zdraví ve školách. Součástí je i výstavba nových pobytových zařízení sociálních služeb s navýšením lůžek zejména v domovech pro seniory a v domovech se zvláštním režimem pro seniory s demencí,“ doplnila Hana Ančincová s tím, že výstavba nových zařízení se chystá například v Horní Lidči, Kroměříži, Holešově, Zlíně a Koryčanech. Plánovaný je také vznik lůžek odlehčovací služby na Velehradě.